top of page
  • Writer's pictureGAPS

Izgubljen u životu Psihoterapija Beograd


Šta raditi kada se osetimo izgubljeno u životu?

Da li se često pitate da ne znate šta želite? Možda vam se ne sviđa posao? Nemate cilj u životu? Imate li osećaj nemoći, beznađa ili osećaj izgubljenosti?

Kako se dogodi da se u životu osetimo izgubljeno? Kako se zapitamo da život nema smisla ili sebe ubedimo da smo beskorisni i da ne znamo ko smo i šta želimo? Najčešće nametnemo sebi takva razmišljanja zbog velikih životnih promena, gubitaka, poput razvoda, gubitka posla, ili nekog gubitka voljene osobe. Kada dodje period pada važno je da se pronađe smisao u životu, a ako to ne možemo sami psihoterapija može da pomogne.

Nekada se osećamo izgubljeno ne zbog gubitka ili velikuh životnih promena već zbog toga što se nismo bavili sobom i nismo osvestili i definisali šta nam je zaista važno jer smo radeći ono što se od nas očekuje i bivajući ono što nismo izgubili sebe.

Šta možete učiniti za sebe da se osećate manje izgubljenim?


1. Prestanite da sudite sebi

Ako postoji jedna stvar koja nas drži zarobljenima u osećaju beznađa, nemoći i izgubljenosti to je što na prvom mestu krivimo sebe što osećamo bilo koje od ovih osećanja. Što nas više naš unutrašnji glas sputava, više pada naše samopoštovanje, to smo manje u stanju da uvidimo sopstvenu moć da promenimo stvari.

Pokušajte ovo: Sednite i napišite pismo prijatelju koji se oseća izgubljenim u životu. Koje reči podrške i ohrabrivanja možete da mu date? Kakav bi bio život ako biste se počeli ponašati prema sebi kao prema dobrom prijatelju? Pogledajte načine na koje možete sebe prihvatiti baš onakvim kakav jeste.

2. Odredite svoje lične vrednosti

Na psihoterapiji se proširuje svesnost o tome koje su lične vrednosti, potrebe. Na taj način psihoterapeut pomaže klijentu da odredi šta mu život znači i da pronađe načine da tako i živi.

Pokušajte ovo: Napišite deset vaših želja ali da budu samo vaše a ne želje vaših roditelja, prijatelja, supružnika, dece. Mogu da budu i materijalne i nematerijalne. Kada ih evidentirate odredite tri koje su vam baš važne. Ovom vežbom ćete pomoći sebi da postanete svesni šta želite u datom trenutku.

3.Postanite svesni uverenja koja vas ograničavaju

Ograničavajuća uverenja ili „suštinska uverenja“ su pretpostavke koje mi stvaramo o sebi, drugima i svetu kada smo deca.


Naravno da kada smo deca ne znamo toliko o tome kako svet u stvari funkcioniše. Ipak, mnogi od nas prenose ta verovanja u odraslo doba, nastavljajući da žive po njima ne dovodeći ih u pitanje. To su introjekti usvojena uverenja koja nisu deo vas.


Ukoliko ne možete sami da osvestite koja su to uverenja potražite pomoć psihoterapeuta koji će vam pomoći da ih istražite i osvestite.


4. Naučite da slušate sopstvene misli i osećanja - da budete u kontaktu sa sobom

To možete postići vođenjem dnevnika i tehnikama pune svesnosti.

5. Osvestite obrasce kojima sebe zarobljavate u funkcionisanju i daljem rastu i razvoju

Ponekad je najbolje što možemo učiniti da priznamo da se osećamo izgubljeno i da potražimo pomoć. Psihoterapeut je osoba koja stvara siguran, neosuđujući prostor za istraživanje uzroka vaših osećanja i osvešćivanju unutrašnjih procesa i resursa koji vode ka rastu i razvoju.


Vesna Milić, psihoterapeut Beograd

280 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page