top of page
  • Writer's pictureGAPS

Psihoterapija - problemi posvećenosti i vezivanja


Afektivna vezanost nastaje u najranijem detinjstvu. Ključnu ulogu za afektivno vezivanje imaju roditelji odnosno najčešće majke. Bebe i deca koja su bila odbijana u kontaktu sa majkama izrastaju u osobe koje nisu u stanju da se afektivno vežu ne samo u partnerskim odnosima već i da budu posvećene i u ostalim sferama života.

Sledeći znaci mogu biti pokazatelji o postojanju problema sa vezanošću i posvećenosti.

1. POTPUNO STE POSVEĆENI POSLOVIMA I PROJEKTIMA KOJI VAM, U DUBINI DUŠE, NISU VAŽNI.

Na psihoterapiji proširujemo svesnost o tome koliko svojeg vremena i energije trošite radeći stvari koje vam uistinu nisu bitne kako ne bi bili povređeni u budućnosti. Da li se tu radi o posvešćenosti ili samo o tome da ste zauzeti.

2. U VAŠEM ŽIVOTU IMA MNOGO NEZAVRŠENIH STVARI

Zapitajte se da li u vašem životu ima dosta nezavršenih stvari i poslova. Ukoliko ih ima to može da ukaže na strah od vezanosti i posvećenosti.

3. OSEĆATE SE KAO DA VODITE TUĐ ŽIVOT.

Imate li neprekidno osećaj da vas život vuče sa sobom, a to nije život kakav ste želeli da imate? Kada se bojimo da se posvetimo onome što odgovara našim ličnim vrednostima i što nam je zaista važno, ljudima koji nas zaista privlače i inspirišu, i situacijama do kojih nam je stalo, a zbog tog straha se uvek zadovoljimo drugim stvarima. Krajnji rezultat je život u kojem se osećamo otuđeno i izgubljeno. Važno je istražiti i proširiti svesnost kako živite život koji nije vaš.

4. LOŠI STE U DONOŠENJU ODLUKA ( ILI IH ODLAŽETE DO POSLEDNJEG TRENUTKA).

Da li se dugo premišljate čak i oko jednostavnih odluka? Da li se uvek plašite da ćete pogrešiti i propustiti nešto bolje? Da li velike i važne životne odluke odlažete do poslednjeg trenutka, što znači da propuštate važne prilike ili da pod prinudom donosite glupe odluke? Ukoliko ste se prepoznali istražite sami ili pomoću psihoterapeuta kako to radite, i šta time dobijate?

5. NIKADA NIJE DO VAS, UVEK JE DO „NJIH“

Čini li vam se da imate teške kolege, nepouzdane prijatelje ili čak lošeg psihoterapeuta? Okružujete se ljudima koje ne volite, tako da ništa ne rizikujete ako veza ne uspe. Ali vrlo često se događa da izbegavate svaku pravu vezu, čak i ako vam se ljudi sviđaju.

6. ČESTO SE SLAŽETE SA STVARIMA SA KOJIMA SE NE SLAŽETE

Da li često govorite ,,Da” a mislite ,,Ne” ili obrnuto? Ili primećujete kako govorite „Da naravno“ kada u stvari želite da kažete, „To zaista nije fer“?

7. UVEK STE U POTRAZI ZA BOLJIM POSLOM?

Ukoliko niste posvećeni poslu ili ste stalno nezadovoljni poslom velika je verovatnoća da imate problem sa vezivanjem. Ukoliko imate stalan posao u nekoj firmi taj problem se može ogledati u tome što ne napredujete niti se trudite da napredujete jer ne planirate da se tu dugo zadržite. Slobodno vreme provodite gledajući oglase za posao za koje retko kad konkurišete.

8. ČESTO MENJATE POSAO ILI MAŠTATE O PRESELJENJU

Strah od vezanosti može se pokazati i kroz to kako gledamo na mesto življenja. Živite na jednom mestu, ali stalno gledate oglase za nekretnine ili istražujete „Kako se preseliti u inostranstvo“. Ukoliko imate stalno kratke veze i nestalne poslove trebalo bi da istražite svoje probleme posvećenosti i vezanosti.

Psihoterapija pomaže da se osveste nezavršeni poslovi, strahovi od vezivanja i posvećenosti sa ciljem rasta i razvoju koji unapređuje kvalitet života, unapređuje karijeru, porodični život, socijalne odnose i kontakte.

475 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page