top of page
  • Writer's pictureGAPS

PSIHOLOG BEOGRAD - KAKO POMOĆI DETETU

Updated: Nov 16, 2019


Prva ljubav, adolescent i podrška porodice

Adolescentska ljubav je hrabar eksperiment kojim se uči kako biti ranjiv i povezan sa nekim na način drugačiji nego tokom detinjstva.

Kroz periode prvih ljubavi adolescenti prolaze različito. Neko dete je otvorenije za razgovor a neko zatvorenije. Većina adolescenata nije svesna svojih osećanja.

Neuspeh i raskid veze predstavljaju neku vrstu neuspeha detetove ličnosti. Česta pitanja koja roditelji tada postavljaju psihoterapeutu jesu kako pomoći detetu: Da li da budu neutralni, da ih teše, da ih puste da se sami izbore sa teškoćom raskida i gubitka za njih značajne osobe?

Najvažnije je da roditelji sa svojom decom o toj temi razgovaraju otvoreno. Njihov glavni zadatak jeste da pokušaju da razgovorom kod adolescenta povrate njihovo poljuljano samopoštovanje i samopouzdanje. To je trenutak kada je deci potrebna podrška i razumevanje roditelja. To se može postići razgovorom koji će pomoći detetu da postane svesniji šta mu se dopada kod te osobe, da osvesti svoja osećanja, svoje strahove ili zebnje. Roditelj može da objasni detetu da raskid veze prihvati kao iskustvo, kao deo odrastanja, a ne kao lični neuspeh . Takav stav roditelja će pomoći detetu da povrati samopoštovanje i samopouzdanje u ostvarivanju kontakta sa drugima i odagnati kod deteta strah od neuspeha.

Ono što roditelji ne bi trebalo da čine jeste da ignorišu osećanja svog deteta, da ga zadirkuju, ili da omalovažavaju ono što dete u tom trenutku doživljava.Ukoliko adolescent nije spreman da otvoreno razgovara sa roditeljem o tome kako se oseća, predložite mu da vodi dnevnik , ili pak da poseti stručno lice sa kojim bi mogao da podeli svoje misli, emocije, zebnje, strahove.

Činjenica je da su reakcije roditelja u odnosu na probleme deteta različite , i da zavise od samog stila kontaktiranja u porodici. U porodicama čije su granice rigidne i nepropustljive, roditelji uglavnom stavljaju detetu do znanja svoja očekivanja i ograničavanja ponašanja. , njih više zanima kako se dete ponaša i šta radi a ne kako se oseća i šta radi.

Vrlo često roditelji nisu svesni unutrašnjeg sveta svog deteta, i često su kao takvi nedostupni svojoj deci . U razgovoru sa stručnim timom psihoterapeuta i psihologa može da se uspostavi kontakt poverenja izmedju deteta i roditelja.

Vesna Milić, geštalt psihoterapeut

186 views0 comments

Comments


bottom of page