top of page
  • Writer's pictureGAPS

PSIHOTERAPEUT I BRAČNI ODNOSI

Updated: Nov 16, 2019


Bračni - partnerski odnosi


Kakve ćemo odnose graditi u zajednici umnogome zavisi od toga kakva iskustva o odnosima u zajednici nosimo iz detinjstva. Partnerski odnosi su kompleksni i u većini slučajeva partneri nisu svesni funkcionisanja svojih odnosa. Zbog toga se u psihoterapiji parova radi na proširvanju svesnosti funkcionsanja sistema samog para.

Šta čini bračne -partnerske odnose?

Bračne, odnosno partnerske odnose čini kontakt i zajedništvo. Zdrav kontakt je onaj u kojem obe strane dobijaju priliku za autentično ispoljavanje, da u odnosima budu ono što jesu, bez straha da će biti kritikovane, ismejane, ostavljene, da su autentične, a ne osobe kakve bi trebale da budu. Ukoliko su odnosi zasnovani na poštovanju i prihvatanju partnera onakvim kakav jeste, a ne na osnovu idealne slike o njemu veza ima perspektivu.

Veza ne sme da ,,guši” partnere. To su dve individue koje imaju svoje granice. Te granice mogu samo da se dodiruju i tada suštinski nema nikakvog odnosa u zajednici. Često su te granice stopljene i tu su odnosi po principu svi za jednog jedan za sve, ne zna se ko je ko u odnosima (konfluentni odnos).

Kod zdravog odnosa postoji zajedništvo koje se ogleda u zajedničkom delovanju zadovoljenja zajedničkih potreba. Kada se zajedničke potrebe zadovolje, partneri se povlače i zadovoljavaju svoje individualne potrebe bez uslovljavanja, osude ili kritike partnera. Ukoliko se izgrade takvi odnosi može se reći da su ti bračni odnosi postavljeni na zdravim nogama. Takvi bračni odnosi doprinose rastu i razvoju partnerske zajednice.

Za vezu je potrebna ljubav, poštovanje, seksualna privlačnost. Ukoliko par ima poteškoća u funkcionisanju, nezadovoljstvo, česte konflikte, valja istražiti funkcionisanje samog sistema. Veliki broj parova nam dolazi na savetovanje kada shvate da su im odnosi zahladneli, da nema komunikacije, pažnje, seksualnih odnosa, da su česti konflikti i nerazumevnje.

Mi psihoterapeuti u Geštalt asocijaciji intervenišemo u radu sa parovima zajedno i/ili individualno. Intervencijom psihoterapeuta (proširivanjem svesnosti funkcionisanja) parovi dolaze do uvida kako rade neke stvari koje su pogubne za vezu. Uvidom u svoje funkcionisanje mogu svesno da donesu odluku u kom pravcu će ići njihov odnos.

U Geštalt psihoterapiji se radom na sistemu kontakta čvorovi raspetljavaju i veza može ići u dva pravca. Prvi pravac - odnosi se postavljaju na zdrave noge. Drugi pravac - veza se prekida.

,,Ja sam ja, ti si ti. Ja nisam na ovom svetu da ispunjavam tvoja očekivanja, niti si ti na ovom svetu da ispunjavaš moja. Ako se nadjemo može biti lepo, ako ne tu se ništa ne može” (F.Perls)


Vesna Milić, geštalt psihoterapeut

334 views0 comments
bottom of page