top of page
  • Writer's pictureGAPS

Psihoterapija i antistres tehnike (Kako pobediti stres)

Updated: Nov 16, 2019


Kako pobediti stres?

Telo i psiha su neodvoji u funkcionisanju čoveka. Čovek pravi nesvesno psihološke mehanizme odbrane koji mogu da pomognu u datim okolnostima. Medjutim, često mehanizmi odbrane mogu biti toksični. Toksični su kada ne dovode organizam u stanje ravnoteže. Stanje ravnoteže organizma se postiže kada su zadovoljene potrebe. Velikim delom nismo svesni svojih potreba. Da je to tako možete i sami da otkrijete ukoliko dozvolite sebi da sada pratite moju instrukciju. Želela bih da u roku od pet minuta ispišete dvadeset vaših želja. To treba da su samo vaše želje, a ne želje vaših roditelja, dece, prijatelja. Pokušajte. Da li ste uspeli? Ukoliko jeste čestitam, a ukoliko niste ostanite i dalje u ovom istraživanju sebe, dok god ne otkrijete koje želje imate, a da to budu samo vaše, isključivo vaše želje!

Ovo je prikaz jedne od vežbi koje psihoterapeut u Geštalt asocijaciji za psihoterapiju i savetovanje u okviru iskustvenih grupa. Ove vežbe su namenjene onima koji žele da istraže svoje funkcionisanje u svakodnevnom životu.

Svakodnevno se susrećete sa izazovima. Rano ustajanje, odlazak na posao, gradski prevoz (za ljude koji žive u velikim gradovima), komunikacija na poslu, komunikacija sa prijateljima, sa partnerom, često i u prodavnici. Svakodnevno funkcionisanje koje dovodi do neprijatnosti, izaziva stres organizma. U većini slučajeva tih neprijatnosti nismo svesni. Svaka od tih neprijatnosti je vezana za odredjenu emociju. Emocije podstiču lučenje odredjenih hormona. Kada smo napeti, u strahu i grču, nezadovoljni, najviše se luči tzv hormon stresa.

Kako se izboriti sa stresom? Za početak utvrdite listu vaših želja. Iza svake vaše želje se nalazi vaša odredjena potreba. Istražite da li je ta potreba realizovana. Ukoliko nije, kako to da je niste realizovali. Šta se nalazi u pozadini nerealizovanih želja? Da li su to nerealna očekivanja, strah od gubitka, nedovoljna motivisanost, lenjost, nesigurnost ili nešto drugo. Budite svesni sadašnjeg trenutka, svesni kako se osećate upravo sada dok čitate ovu poslednju rečnicu. Završite rečenicu: ,,Bivajući svestan pozadine nerealizovanih želja ja... Ukoliko ste izbegli da budete svesni pozadine nerealizovanih želja završite rečenicu: Izbegavajući da budem svestan pozadine nerealizovanih želja ja...

Kako ste sa završetkom ovih rečenica? Da li ste dobro ili ste možda ljuti, ili smatrate da je sve ovo bez ikakvog smisla. Budite svesni kako ste baš tako, sa završetkom ovih rečenica. Postavite sebi samo tri pitanja. Šta radim? Kako se osećam? Kako dišem?

Ukoliko ste svesni da ste pod stresom preokrenite vaše stanje bola u stanje moći putem afirmativnog izbora. Evo nekoliko primera.

Jezik bola Jezik moći

Ne mogu Neću

Moram Mogu

Ovo je problem Ovo je prilika

Strašno je Ovo je poučno iskustvo

U svakom trenutku se pomerajte iz pozicije bola u poziciju moći preuzimajući odgovornost za svoje misli, emocije, radnje.


Vesna Milić, geštalt psihoterapeut

586 views2 comments
bottom of page