top of page
  • Writer's pictureGAPS

Psihoterapija i depresija u menopauza / andropauza

Updated: Nov 16, 2019


Depresija i menopaza/andropauza


Kao psihoterapeut se svakodnevno susrećem sa osobama koje se žale da su u depresiji. Sa problemima depresije su suočene kako mlade tako i zrele osobe a u poslednje vreme sve više se javljaju i starije osobe.

Posebno mesto u radu sa depresijama zauzimaju osobe koje su u menopauzi (žene) odnosno andropauzi (muškarci).

Gubitak snage, energije, životne vitalnosti, bezvoljnost, preterano spavanje, nedostatak seksualne želje, slabe ili nemanje erekcije kod muškaraca , frigidnost kod žena, mogu biti signali da je neka osoba u depresivnom stanju. Pre nego što se utvrdi depresija neophodno je da se eliminišu fiziološka oboljenja. Naravno, ljudsko telo je celovito, telo i duh nisu odvojene celine pa se zato i govori o psihosomatici. Kad duša boli, boli i telo.


Šta se dešava kod depresije?

Osoba ne prepoznaje, ne prihvata, zamagljuje ili negira svoje emocije, nije u kontaktu sa njima, a one su tu prisutne. Ne mogu se izbrisati čarobnim štapićem. One upravljaju našim životima, jer je svaka misao, svaka telesna reakcija vezana sa nekom emocijom. I ovo dok čitate u vama izaziva neku emociju. Postanite svesni toga. Dok se odupirete za vas bolnim, nepriznatim, neprijatnim emocijama ,telo reaguje gubitkom snage, volje ,vitalnosti.

Menopauza/andropauza se poklapa sa životnim ciklusom u kojem se svesno ili nesvesno pravi životni bilans. Tada se u životi dešavaju promene (često se ljudi penzionišu, ili ostaju bez posla, deca odlaze iz gnezda, moguć je gubitak dragih osoba, uočavamo znakove starenja, neko žali za prošlošću a plaši se budućnosti). To su situacije koje nisu lepe ni prijatne. Bežeći od emocija koje nisu prijatne upadamo u stanje bezvoljnost, praznine, depresiju.


Kako izaći na kraj sa tim stanjem?

Za početak pokušajte da osvestite vaš stav o životu uopšte. Ukoliko vam je stav pozitivan stanje depresije će brzo zameniti životni elan. Ukoliko je vaš stav negativan prebacite ga u pozitivan. Svaku vašu negativnu misao prizemite i pretvorite je u pozitivnu. Nadjite smisao ovde i sada. Prošlost je prošla a budućnost tek treba da se dogodi. Živite ovde i sada u tekućem trenutku koji jeste vaš i on jeste vaša odgovornost. Zapitajte se: Šta se dogadja upravo sada , šta ja radim , kako dišem , kako se osećam. Odredite šta želite ? Ukoliko ne možete sami da pronadjete izlaz iz depresije obratite se psihoterapeutu koji će vam pomoći da nadjete smisao u menopauzi/andropauzi i da se suočite sa svojim emocijam, razmišljanjima i fizičkim tegobama .


Vesna Milić, geštalt psihoterapeut.

143 views0 comments
bottom of page