top of page
  • Writer's pictureGAPS

Psihoterapeut Beograd i 7 mitova o zavisnosti o seksu


7 MITOVA O ZAVISNOSTI O SEKSU KOJE TREBA ZNATI

Tajno se brinete da li ste seksualni zavisnik? Ili sumnjate u nekoga koga znate?

Može biti od koristi naš tekst o mitovima i stvarnosti o zavisnicima o seksu.

7 mitova o zavisnosti o seksu

1. SEKSUALNI ZAVISNIK IMA SEKS SVE VREME.

Zavisnost nikada nije stvar količine. Da, ako pijemo često, verovatnije je da ćemo biti alkoholičar. A ako imamo puno seksa, verovatno je da ćemo postati seksulni zavisnici.

Ali neki zavisnici od seksa, na primer, samo razmišljaju o seksu nonstop dok imaju veoma malo (ako uopšte) stvarnih seksualnih odnosa.

Mi možemo biti zavisnik ne zbog toga koliko često radimo nešto, već zbog toga što nemamo kontrolu da zaustavimo određeno ponašanje čak i ako ono dovodi do negativnih posledica.

Dakle, seks je zavisnost ako Vaše misli i postupci vezani za seks upravljaju Vašim životom na načine koji štete Vašim vezama, društvenom životu, porodičnom životu, a možda čak i Vašoj karijeri.

Naravno da zavisnik često provodi puno vremena uveravajući sebe da nema problema i da ima kontrolu. Ali imajte na umu da sama činjenica da se pitate da li imate kontrolu verovatno znači da postoji neki problem vredan sagledavanja.

2. MOŽETE LAKO UOČITI SEKSUALNOG ZAVISNIKA.

Da, nekim ljudima očigledno nedostaju seksualne granice i / ili odaju utisak preterano seksualno dostupnih. To je često znak ne samo zavisnosti, već emocionalne zavisnosti ili čak poremećaja ličnosti, kao što je histrionski poremećaj ličnosti ili granični poremećaj ličnosti.

Ali mnogi seksualni zavisnici su poslednja osoba na koju biste posumnjali. Zavisnost je često po svojoj prirodi veoma skrivena.

Bol i stid koji izazivaju zavisnost rastu u tajnosti. Zato je tako važan deo, bilo kog postupka oporavka u 12 koraka, problem priznati drugima.

3. SEKSUALNI ZAVISNICI VOLE SEKS.

Mnogi seksualni zavisnici se bave seksualnom fantazijom ili ponašanjem koje im ostavlja osećaj sramote i samo-mržnje. Može se dogoditi da razmišljaju o stvarima koje im se gade a da ih ipak uzbuđuju ili da imaju seks sa ljudima koji im se čak i ne dopadaju.

U terapiji, zavisnik o seksu može otkriti da uopšte nisu dodiru sa sobom i svojom željom. Moraju se vratiti na početak kako bi otkrili šta zaista vole a šta ne kada je seks u pitanju.

4. SEKSUALNI ZAVISNICI SU UVEK ‘’IGRAČI’’.

Možete biti u vezi i još uvek biti zavisnik od seksa. Možda se, na primer, stalno samozadovoljavate i uživate u fantazijama ili vršite stalne seksualne razgovore sa strancima preko interneta iza leđa svojih partnera.

Ili možete svoju ovisnost o seksu pokazivati i kroz seks sa svojim partnerom, tako što ga stalno zahtevate, ljutite se ili se uznemirite kada oni ne mogu da zadovolje Vaše potrebe, ili koristite seks umesto razgovora svaki put kada je odnos sa Vasim partnerom u krizi.

Neki ovisnici o seksu izvršavaju svoju zavisnost misleći da su stalno „zaljubljeni“. Imaju mnogo intenzivnih veza jednu za drugom (to se može preklapati sa ljubavnom ili romantičnom zavisnošću).

5. SEKSUALNI ZAVISNICI SU PREDATORI.

Seksualni predator traži moć nad drugom osobom, a navala/nalet ili „uzbuđenje“ znači degradiranje ili povređivanje druge osobe. Često pokazuju malo ili nimalo kajanja, optužujući drugu osobu za interakciju ili tvrde da je to bilo van njihove kontrole.

Ovisnik o seksu traži olakšanje od unutrašnje boli. Seksualna zavisnost uopšte nije vezana za drugu osobu. Osoba koju povređuju su oni sami, a nakon toga trpe sramotu i krivicu.

Imajte na umu i da zavisnost o seksu ne uključuje uvek druge ljude. Može se ostvariti kroz kompulzivno samozadovoljavanje ili kroz stvari poput preteranog posećivanja striptiz barova ili korišćenja čet soba na internetu.

6. AKO STE SEKSUALNI ZAVISNIK ONDA IMATE PROBLEM SA SEKSOM.

Ovisnost o seksu uopšte nije u osnovi o seksu. Kao i sve zavisnosti, više je neprilagođen mehanizam suočavanja i odgovor na traumu. Ovisno ponašanje omogućava nam da čak nakratko pobegnemo od onoga ko smo i od svih misli i osećanja koje ne volimo.

Istina je, međutim, da je trauma koja uzrokuje seksualnu zavisnost često seksualno zlostavljanje iz detinjstva. Ovo Vam može ostaviti problematične misli, osećanja i granice vezane za seks. Uz to, drugi oblici traume mogu takođe dovesti do seksualne zavisnosti, uključujući zanemarivanje, fizičko zlostavljanje, manipulaciju ili nedostatak vezanosti.

7. ZAVISNOST OD SEKSA JE ZABAVNA.

Mnogi se vole šaliti da su zavisnici od seksa. Ali za one koji zaista trpe seksualnu ovisnost, život nije uopšte zabavan.

Ovisnost o seksu donosi stalan ciklus uspona i padova koji Vam oduzimaju kontrolu, izazivaju samo-mržnju i sramotu i čine da ne verujete sebi. Često ide u paru sa depresijom, anksioznošću, visokim nivoom stresa, drugim zavisnostima kao što su prejedanje i prekomerna upotreba alkohola i droga, te jakom usamljenošću. I nema ničeg prijatnog u svemu tome.

Da li biste želeli da razgovarate sa iskusnim savetnikom ili psihoterapeutom koji se bavi seksualnom zavisnošću? Gestalt asocijacija za psihoterapiju i savetovanje - GAPS vas povezuje sa registrovanim i profesionalnim psihoterapeutima.

384 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page