top of page
  • Writer's pictureGAPS

Psiholog Beograd - Selfi – obična fotografija ili nešto drugo!

Updated: Nov 16, 2019


Selfi – obična fotografija ili nešto drugo!


Prelistavajući jedne novine privukao me je naslov teksta koji govori da je stalno objavljivanje selfi fotografija psihološki poremećaj, odnosno da će se ovakva vrsta ponašanja predložiti za listu psiholoških poremećaja. Selfi je fotografija – autoportret na kojoj je osoba fotografisala sebe, samu ili sa drugim osobama, najčešće uz pomoć telefona (smartfona) ili fotoaparata. Oksfordski rečnik engleskog jezika je reč Selfi proglasila za reč godine 2013. godine.

Da li je Selfi bum stvar mode ili nešto drugo? Živimo u svetu društvenih mreža, Fejsbuka, Instagrama, Vibera... Selfi je bitan deo tog sveta, ako ne i vodeći način predstavljanja osoba.

Selfi fotografije prave i stari i mladi. Osoba koja se na taj način fotografiše može da odabere fotografiju koja se njoj dopadne i da nju prikaže javno na društvenoj mreži. Šta ona čini tada? Najčešće se prikazuje onakvom kakva bi volela da jeste, a ne kakva je u stvarnom životu. Na taj način se osoba prikazuje uglavnom idealnom, sa svim onim što je za datu osobu znači idealno. Ona je najčešće vesela, nasmejana, našminkana, u divnom, gotovo savršenom okruženju. Postavlja se pitanje koja je funkcija ovakvog predstavljanja sebe? Prikazati se javno u najboljem izdanju.

Čovek je društveno biće koje ulazi u interakciju sa okolinom, stupa u kontakt sa okolinom. Iz sredine uzima ono što mu odgovara da bi zadovoljio svoje potrebe. Potrebe su ne samo fiziološke već i psihološke. U toj interakciji sa okolinom osoba često ne ostvaruje svoje potrebe, najčešće zbog prevelikih očekivanja od sebe, ili od drugih. Tada se zaustavlja u kontaktu. Najčešće iz straha ne ulazi u interakciju sa okolinom jer se plaši reakcija svojih prijatelja, roditelja ili drugih značajnih osoba. Imaginarni svet, svet interneta, pruža prividan osećaj zaštićenosti i moći. Selfi kojim se široj javnosti pokazuje lična ekspresija, dogadjaj, ili nešto drugo, može na kratko da pruži zadovoljstvo osobi koja se predstavlja na taj način. To zadovoljstvo se pojačava sa velikim brojem lajkova.

Koja je mera ,,normalnosti“ u ovakvom fotografisanju? Ukoliko je selfi fotografisanje samo puka moda, egzibionicizam i ne utiče bitno na funkcionisanje osobe, ne treba da zabrinjava okolinu. Problem nastaje kada to postane jedini način funkcionisanja osobe, koja gubi realan kontakt sa sobom i okolinom.

Ukoliko i vi spadate u osobe koje često prave i objavljuju selfi fotografije, istražite svoje funkcionisanje postavljajući sebi pitanje: šta radim dok pravim selfi fotografiju i delim je sa drugima, šta izbegavam ili dobijam takvim ponašanjem? Budite svesni koji deo sebe ne prihvatate ili zanemarujete.

Ukoliko ste odgovorili na neka od prethodnih pitanja, odredite šta želite za sebe. Da živite život punim plućima ili da sanjarite i fantazirate život koji nije vaš, već slika života kakav bi trebalo da bude, a ne jeste?


Vesna Milić, geštalt psihoterapeut

106 views0 comments
bottom of page