top of page
  • Writer's pictureGAPS

Roditelji, budite psiholog svom đaku prvaku

Updated: Nov 17, 2019


Roditelji, budite podrška svom đaku prvaku


U životu čoveka postoje odlučujući trenuci, značajni događaji kojih ćemo se uvek sećati. Jedan od takvih prelomnih događaja je svakako polazak u školu, kojim započinje nova etapa u razvoju deteta. Polazak deteta u školu je vrlo važan događaj za dete. Od toga kako je dete pripremljeno za polazak u školu, u velikoj meri zavisi ne samo uspeh u prvom razredu, već, ponekad, i u čitavom školovanju.

Nije preterano reći da priprema deteta za polazak u školu počinje od dana njegovog rođenja. Ipak, tog proleća kada dete treba da se testira za polazak u školu, roditelji često počnu da primećuju osobine deteta koje su do tada tolerisali ili zanemarivali: problem u govoru, kratku pažnju, tvrdoglavost, hiperaktivnost... Istovremeno, užurbano se prave planovi o školi, smenama, roditelji se raspituju o učiteljima koji će preuzeti prvi razred, produženom boravku. Ukratko, počinje jedan period koji može biti veoma krizan za čitavu porodicu, ali ne mora biti takav.

U septembru vaše dete polazi u školu. Polaskom u školu, širi se krug oko deteta. Vaspitanje je proces koji se permanentno odvija u porodici, a sada porodica u školi dobija moćnog saveznika i saradnika. Porodica i škola imaju jednake vaspitne ciljeve za dete, zato je saradnja porodice i škole vrlo bitna. To podrazumeva poverenje, uzajamno uvažavanje, otvorenost za sugestije, savete, zapažanja, uzajamno informisanje, a po potrebi obostranu korekciju.

Polazak deteta u prvi razred je ozbiljna provera ne samo za dete, već i za roditelja, provera jesu li roditelji pravilno vaspitali svoje dete, jesu li ga dobro pripremili za polazak u školu.

Za pojedinu decu polazak u školu može biti vrlo stresan. Količina tog stresa i vreme potrebno da se dete prilagodi na novu sredinu, može se smanjiti ako roditelj adekvatno pripremi dete. Jedan deo te pripreme dešava se u vrtiću, a drugi, vrlo važan deo pripreme, zavisi od roditelja.


Evo nekoliko korisnih saveta psihologa GAPS - a kako da pripremite dete za školu:


Razvijajte radne navike deteta u izvršavanju školskih obaveza.


Odredite detetu prostor za rad i učenje – vrlo je važno da dete ima vreme i prostor za rad, na kome će moći u miru da uči i radi domaće zadatke. Važno je da to bude uvek isto vreme, da dete prostor za rad doživi kao svoj, da na njemu nema puno sadržaja koji će odvlačiti njegovu pažnju. Nemaju sve porodice mogućnost da detetu obezbede zasebnu sobu. Međutim, mogu da obezbede jedno stalno, mirno mesto sa dobrim osvetljenjem.

U školi će dete ocenjivati i upoređivati s drugom decom, ali ono ne sme pomisliti da će uspeh koji postiže uticati na vašu ljubav prema njemu. Jednako je bitno kako reagujete na uspeh i na neuspeh deteta u školi. Vaša reakcija će bitno odrediti detetov unutrašnji stav prema vlastitom uspehu.


Razvijajte pozitivne stavove deteta prema školi i učitelju. O školi pričajte kao o mestu na kome će dete puno naučiti, raditi zanimljive stvari, razvijati se i rasti. Nemojte kod deteta graditi sliku idealnog učitelja, već sliku realnog čoveka koji pomaže deci da nauče zanimljive i korisne stvari.


Na vreme i u lepoj atmosferi obavite sve pripreme za početak škole. Neka dete učestvuje u svemu. Zajedno sa njim kupite školsku torbu, sveske i pribor. Objasnite detetu važnost čuvanja knjiga i pribora, pravilnog pakovanja i odlaganja. Podržite ga u njegovoj samostalnosti, ne radite stvari umesto deteta, već po potrebi u saradnji sa njim. Ukoliko niste u mogućnosti da vodite dete u školu, uvežbajte sa detetom put do škole. Naučite dete da zna svoju adresu, telefon oba roditelja, ili mu dajte blokčić u kom će biti upisane sve bitne informacije.


Još nekoliko korisnih saveta:


- Posetite školu u koju će krenuti vaše dete zajedno sa vašim budućim đakom prvakom. Razgovarajte sa direktorom, pedagogom, psihologom i nastavnicima. Pitajte bez uzdržavanja sve što vas zanima jer je škola pravo mesto za sva vaša pitanja.

- Ako se bojite da vaše dete nije spremno za školu, razgovarajte o tome sa pedagogom ili psihologom škole.

- Saznajte šta se očekuje od deteta u prvom razredu, koje predmete će pohađati, koje izborni predmeti i sekcije postoje. Razgovarajte sa detetom o razlici između vrtića i škole. Ukoliko je vama jasno šta vaše dete očekuje u školi, to je dobar put da i vašem detetu bude jasno.

- Podstaknite svoje dete da se oseća ponosno što kreće u školu.

- Recite detetu da imate poverenja u njegove sposobnosti i da ste tu za njega ako mu zatreba pomoć. Uputite ga na pomoć učitelja kada dete nešto nije shvatilo na času.

- Redovno prisustvujte roditeljskim sastancima, dolazite na dane otvorenih vrata i svojim odnosom prema školi budite najbolji primer svom detetu.

- Negujte kod deteta pozitivan stav o polasku u školu, o učenju i sticanju novih znanja i veština.

- Razvijajte detetovo samopouzdanje tako što verujete u njega. Ukoliko dete ima poverene u sebe, ono će mnogo lakše preuzimati inicijativu za učenje: ja to hoću, ja to mogu, ja to želim.

- Naučite dete pravilo: Šta možeš danas, ne ostavljaj za sutra.

- Pregledajte redovno detetove sveske, knjige, pokažite interesovanje za ono što se dešava u školi.

- Učenje treba da bude aktivno, naučite dete da postavlja pitanja pre i posle učenja, ponavljanja gradiva.

- Dete treba da uči iz više izvora, knjiga, filmova za decu, pozorišnih poseta, životnih situacija. Zadatak roditelja je da detetu u tome pomogne i pruži mu mogućnosti svestranog učenja.

Kada je roditelj na pravi način podrška svom detetu, vetar u ledja, za dete će škola i samo učenje postati zadovoljstvo, a ne napor za dete, pa i roditelje.


Ukoliko ste čitajući ovaj tekst shvatili da još mnogo toga niste uradili, nemojte osećati krivicu ili paniku. Pred vama je bitan roditeljski domaći zadatak, a sada je pravo vreme da počnete da ga radite zajedno sa svojim detetom.


Ana Balaban, diplomirani pedagog i edukant Geštalt psihoterapije

247 views0 comments
bottom of page