top of page
  • Writer's pictureGAPS

Psihoterapija i agresija kod dece predškolskog uzrasta

Updated: Nov 17, 2019


Agresija kod dece.


Dosta roditelja je uputilo predlog našim psihoterapeutima i psiholozima da se piše o dečijoj agresiji. Šta znači agresija u mladjem uzrastu? Malo dete nije svesno da radi nešto loše kada otme drugom detetu igračku ili kada ugrize i udari drugo dete. Deca po rodjenju imaju svoje potrebe a te potrebe su potrebe za hranom, dodirom, negom, vaspitanjem i usmeravanjem. Velika je zabluda da se u periodu do treće godine vrši samo nega deteta a ne i vaspitanje. Vaspitanje počinje čim se dete rodi. Ukoliko roditelji nisu dobro sami sa sobom, ukoliko se remete nesvesnim mehanizmima nezrelo će pristupiti vaspitanju svoga deteta. Ne bivajući u kontaktu sa sobom niti sa detetom roditelji veoma često ne prepoznaju potrebe svoga deteta.


Više faktora utiče na razvoj ličnosti: Genetika, prenatalni i natalni period, stil vaspitanja, moralni, estetski socijlni stavovi same porodice, kao i kapaciteti roditelja da ispravno reaguju na dečije ponašanje.


Deca ranog uzrasta u fazi rasta zubića često grizu jer im to trenutno smiruje nelagodu koju pričinjava rast zubića. Deca koja ne umeju na verbalan način da iskažu svoju potrebu ili da iskažu da se sa nečim ne slažu odnosno da im se ne dopada odredjena situacija, kao i deca koja imaju problema sa sluhom mogu biti inhibirana i sputana pa besom i agresijom reaguju na okolinu.


Uzrok agresivnog ponašanja kod predškolske dece može da bude i to što dete takav model ponašanja preuzima iz kuće jer se u ranom uzrastu najviše uči po modelu.

U samoj opservaciji i proceni stepena poremećaja ponašanja deteta (agresivno ponašanje) terapeut uzima u obzir celo polje u kojem dete raste. Istražuju se odnosi u porodici, granice, stepnen empatije kod svih članova porodice, proširuje se svesnost stilova roditeljstva, koliko podržavaju dete onakvo kakvo jeste a ne kakvo bi trebalo da bude.


Emocionalna inteligencija jeste sposobnost empatije. Čitateljki bloga koja je postavila pitanje šta raditi sa četvorogodišnjim detetom koji nema osećanje za bližnje mogu kao psihoterapeut poručiti da ima strpljenje i da svojim primerom i razumevanjem detetovih potreba uz doslednost u vaspitanju, i istim stilom vaspitanja probudi kod deteta empatiju, osećaj za druge i okolinu.

Vežbati sa detetom možete tada kada postanete svesni kako dete postaje agresivno. U tome vam mogu pomoći stručna lica savetnici, psihoterapeuti i psiholozi.


Vesna Milić, geštalt psihoterapeut.

1,073 views0 comments
bottom of page