top of page
  • Writer's pictureGAPS

Psihoterapija Beograd - Kako izaći na kraj sa drugim ljudima?

Updated: Dec 7, 2019



Kako izaći na kraj sa drugim ljudima?

Ako osećate teškoće u odnosima sa drugim ljudima možda pravi izvor tih teškoća leži u vama samima, u nekim važnim čvorovima koje još niste otkrili. Moguće je da se ti čvorovi nalaze u jednoj ili više sledećih oblasti:

2. Sigurnost

3. Kontrola

4. Potreba za naklonošću i potvrđivanjem

5. Moralna indigacija

6. Nezavršeni posao sa nekim Drugim

7. Podličnost sabotera i žrtve

8. Molbe, zahtevi i ugovori

Ukoliko ste spremni da svoje funkcionisanje sa drugim ljudima učinite boljim naredni blogovi će vam u tome pomoći. Ako prepoznate svoje funkcionisanje u nekoj ili više oblasti i želite dublje da radite na tome psihoterapeuti iz GAPS- a vam mogu pomoći. U današnjem blogu ću se dotaći prve oblasti a to su očekivanja.

Očekivanja

Mnogi ljudi dolaze na psihoterapiju zbog toga što su ih drugi ,,toliko povređivali“ ili ih povredjuju.Pokušajte da se prisetite situacije u kojoj ste bili povredjeni. Šta ste tada želeli a to niste dobili? Sa kojim osećanjem povezujete vašu povredjenost? Ukoliko spadate u one ljude koji ne vole da osete bol od povredjenosti, verujem da povredjenost prebacujete u ljutnju kako bi sebe zaštitili i obrnuto ako se plašite da se suočite sa svojom ljutnjom nikako ne dozvoljavate emocijama da iz povredjenosti predju u ljutnju.

Bez obzira koja je emocija u pitanju, uzrok je isti OČEKIVANJA. Bitno je da veštinom samoposmatranja prepoznate kako sebe štimujete za povredjenost i ljutnju time što očekujete odredjeno ponašanje od onih do kojih vam je stalo.

Obratite pažnju na to kakva su vam očekivanja od drugih? Da li očekujete da sve treba da bude onako kako ste zamislili? Da li očekujete od drugih da prepoznaju vašu potrebu? Šta se dešava ako se to ne dogodi? Da li zbog vaših očekivanja kvarite odnose sa ljudima?

Ukoliko su odgovori potvrdni velikim delom ste vi ti koji ste odgovorni za odnose sa drugim ljudima. Bitno je da budete svesni toga i da na osnovu toga napravite izbor da li želite da ostane kako jeste ili želite nešto da menjate.


Vesna Milić, geštalt psihoterapeut


1,764 views0 comments
bottom of page