top of page
  • Writer's pictureGAPS

Psihoterapija - Kako postati srećan?

Updated: Nov 17, 2019


U ovom blogu ću se dotaći teme: ,,Sreća i kako postati srećan“?


Mnogi se iscrpljuju u potrazi sa srećom. ,, Kada se udam biću srećna“.,, Kada dobijem na lotou“. ,,Kada ozdravim“,,. Kada promenim posao, kada odškolujem decu, kada, kada, kada“..Sreća nije nešto za čim tragamo. To je stanje unutrašnje slobode, slobode od briga, sumnji u sebe, strahova, slepe pokornosti običajima i okolini, takmičarskih poriva, zavisti, ljubomore. Nemojte očekivati od drugih da vas usreći. Isto tako, ako želite sve da usrećite tada se ustvari narcisoidno zavaravate. Ja kao psihoterapeut polazim od stanovišta da sreća nije sama po sebi data, već je mi kreiramo kroz naše stavove, ciljeve, želje. Neko ima stav:,,Čaša je do pola puna“ i ja sam srećan, a neko ima stav:,,Čaša je do pola prazna“ i ja sam prevaren. Razlika nije u tome šta imaju (imaju čašu i vodu) već u stavu o onome šta imaju.


Da li ste vi srećni? Napravite spisak svega onoga zbog čega morate da budete srećni u ovom trenutku. Nemojte da zaboravite ni one stvari za koje vam se čini da dolaze same od sebe.Kako biste se osećali da to nemate? Stanje sreće se olako shvata. Sreću čine stvari i situacije koje su tu pored nas a nismo ih svesni jer se te stvari ili situacije podrazumevaju. Da bi se postiglo stanje sreće morate da osvestite šta vas čini srećnim. Ako indeks sreće IS iznos 100 poena kakav je vaš indeks sreće baš sada? Ako ste rekli 100 čestitam. Ako nije tako, posmatrajte sebe dok ne utvrdite šta je to što činite da biste sprečili sebe da budete srećni baš 100%?

Da li brinete zbog moguće budućnosti?


Da li brinete zbog prošlosti i razmišljate o tome ,, Šta bi bilo da je bilo“?


Da li se poredite sa nekim drugim?


Da li osećate da je neko nepravedan prema vama?


Imate li osećanje ,, Čemu to kad je sve beznadežno?“


Ili sebe sprečavate zbog nekih drugih stavova, sumnji, strahova.


Srećan čovek je onaj čovek koji je svestan sebe, koji pred sobom ima realne ciljeve koje uspešno savladava.

U GAPSU iskusni geštalt psihoterapeut i savetnik vodi klijente ka proširivanju svesnosti o tome šta ih čini srećnim i kako da postignui osećanje sreće i zadovoljstva u svakodnevnom životu.

Vesna Milić, geštalt psihoterapeut.

1,344 views0 comments
bottom of page