top of page
  • Writer's pictureGAPS

PRAVILNA ISHRANA

Updated: Nov 17, 2019


Šta sve pravilna ishrana može da učini za naše telo i um

Pravilna ishrana je jedan od najvažnijih faktora koji utiču na naš imunitet, održavanje acidobazne ravnoteže, status mikro i makro nutrijenatai u velikoj meri utiče na izgled naše kose, kože i noktiju...

Naime, činjenica je da imuni odgovor organizma proističe od količine vitamina C koji u organizam unosimo hranom kao što je limun, sveža paprika, pomorandža, a za one koji ne stižu da imaju adekvatnu ishranu, uvek je preporuka suplementacija, a naravno da su prirodni izvori uvek mnogo bolji.Pojedine osobe teško podnose vitamin C u kapsulama, mogu delovati nadražajno na njihov želudac.

U tom slučaju se preporučuju razblažene forme. Nije moguća hipervitaminoza Cvitamina, pogotovo onim iz prirodnih izvora, obzirom da se višak izluči sopstvenim mehanizmima, putem urina, što se odnosi na prirodne izvore.

Acido bazna ravnoteža je od velikog značaja za eventualnu podobnost organizma za nastanak maligniteta, čemu posebno pogoduje masna, visokoproteinska ishrana, koja dovodi do aciditeta organizma, tj. kiselosti.

Treba nastojati da se u svakodnevnu ishranu uvrsti što više svežeg povrća , pogotvo onog zelenog, limun se takođe preporučuje, a izbaci konzervirana, pržena i pohovana hrana.

Ishrana jako utiče na telesni status, na mišićnu masu, što je posebno specifično kod vegeterijanske ishrane, gde ne postoji unos belančevina životinjskog porekla i ukoliko se ne vodi računa o nadomestku u vidu pečuraka, mahunarki, koštunjavog voća, suplementacije vit b12, može doći do vidnog pada mišićne mase.

Zbog nedostatka unosla kalcijuma i vitamina D može doći do problema sa koštanom masom u vidu osteoporoze.

Pravilna ishrana uslovljava dobru detoxikaciju i pražnjenje creva od čega takođe zavisi naš zdravstveni status.

Ukoliko se upotrebljava previše farmakoloških sredstava to može doprineti nekom od oštećenja jetre koja je naša mala fabrika i srećom ima sposobnost regeneracije...

Osim navedenog, činjenica je da se simptomi depresije mogu u velikoj meri ublažiti pravilnom ishranom..U tom slučaju od velikog značaja je unos namirnica usled čijeg konzumiranja dolazi do produkcije seratonina, tzv.hormona sreće, a u tu grupu spadaju : banana, crna čokolada , bobičasto voće…

Takođe unos omega 3 masnih kiselina kroz ribu i orašasto voće takođe veoma znači u smanjenju simptoma depresije, zajedno sa farmako i psihoterapijom, zbog složenosti tog sve više prisutnog oboljena kod starijih a takodje i mlađih generacija.

Ana Todorović, strukovni nutricionista / dijetetičar

134 views0 comments
bottom of page