top of page
  • Writer's pictureGAPS

PSIHOTERAPIJA - ISPUNITE ŽIVOT LJUBAVLJU

Updated: Jan 16, 2020


GAPS psihoterapeut,psiholog i pedagog su složni u jednom.

O ljubavi...

Kada poželite da vas više vole, kada ste nezadovoljni količinom dobijene ljubavi, ako želite da vam život bude ispunjen ljubavlju inicijativa mora da krene od vas.

Polazna tačka života ispunjenog ljubavlju jeste želja da pružite ljubav. Sledeći put kad budete frustrirani zbog nedostatka ljubavi zavirite u svoje srce. Možete li da pružite više ljubavi? Ako otvorite vaše srce i pružate umesto da tražite ili uzimate ljubav napravićete važan korak za dobijanje ljubavi koju želite. Što više ljubavi dajete više ljubavi ćete i primati. Što više ljubavi dajete više ćete je i dobijati.

Većina ljudi koja dolazi na savetovanje kod psihoterapeuta pita kako da natera druge da ih vole, a ne, kako da nauče da vole. Ljubav cveta na slobodi. Ako pokušate da je uhvatite i čuvate ona će neminovno uvenuti kao cvet otiknut i stavljen u vazu. Ljubav koja se juri neće biti uhvaćena. Ljubav buja samo kad joj se ne postavljaju nikakvi zahtevi. Ljubav iščezava čim počne upoređivanje.

Naučite kako da volite tako što ćete početi da posmatrate sebe u odnosu sa drugima. Da bi bolje shvatili o čemu pišem posmatrajte sebe u odnosu na vašeg partnera/partnerku. (Mada se to odnosi i na druge iz vaše okoline). Da li ga /je prihvatate kakav jeste ili se zanosite planiranjem kako on/ona treba da se menja? Da li očekujete od partnera da uradi neke stvari za vas – da vam uzvrati ljubav? Da li strepite od one budućnosti u kojoj će se vaš odnos sa njim završiti? Da li postavljate zahteve svom partneru? Obratite pažnju na to kako svi ovi stavovi i radnje sprečavaju ljubav da se rodi.

Važno je da obratite pažnju na to šta radite u odnosu, posmatrajte posledice svojih postupaka i budite svesni svih svojih izbora iz minuta u minut. Da li imate potpuni odnos u sadašnjosti ili se opterećujete sa prošlim vremenom ili zamišljate kako će izgledati budući dogadjaji u vašem odnosu.

Veština je naučiti da ne jurimo ljubav, već da naučimo da volimo bez uslovljavanja o čemu ću pisati u narednim blogovima.


Vesna Milić geštalt psihoterapeut

553 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page