top of page
  • Writer's pictureGAPS

PSIHOTERAPEUT - Od bola do moći

Updated: Nov 17, 2019


Od bola do moći

Kako da preuzmete odgovornost za svoj život?

Bol...................................Мoć

Bespomoćnost..............Izbor

Depresija.............Uzbudjenje

Paralisanost................Akcija

Žrtva.............................Izbor


Da li ste nekad imali doživljaj da ste žrtva? U kojim sverama vašeg života ste se osetili kao žrtva? Da li ste to osetili na poslovnom planu –,,šef me maltretira”, ,, ja sam nemoćan/na”? Možda je to bilo na porodičnom polju –,, ne mogu više to da trpim”, ,,on/ona me ne razume, ne poštuje”, ili na polju socijalnih odnosa- ,,eto ja sam joj/mu pomogla a on/ona tako”?


Ako radite posao koji ne volite, ako ste bez partnera, ako ste ljubomorni, ako vas deca ne poštuju....,ako ništa ne ide onako kako ste želeli onda je velika šansa da birate ulogu žrtve. Nije čudo što ste ispunjeni strahom-žrtve su nemoćne. Iz nekih razloga svesno ili nesvesno birate loš posao, birate da ostanete u pogubnim vezama, vi birate da sabotirate sve dobro u svom životu. Teško je prihvatiti činjenicu da smo mi odgovorni za osećanja koja nam oduzimaju radost. Uznemirujuće je kada vidite sebe kao svog najvećeg neprijatelja, ali sa druge strane ovo uviđanje postaje najbolji saveznik ka putu od bola do moći. Naš ugao gledanja može da prouzrokuje najveću bedu ali i sopstvenu radost.


Mi smo odgovorni za doživljavanje onoga što nam se dešava u životu, odnosno, mi smo odgovrni za reakcije na sve što nam se dešava u životu. Šta to znači? To znači da preuzimamo odgovornost za svoj život.


Kada ne preuzimamo odgovornost za svoj život sebe stavljamo u poziciju bola i slabimo poziciju moći.


Šta znači preuzeti odgovornost?

1. Preuzimanje odgovornosti za svoj život znači da nikada ne okrivljujete drugog za ono što jeste, imate, radite ili osećate.


Dok u potpunosti ne shvatite da vi, i niko drugi osim vas, stvarate ono što vam ulazi u glavu, nećete biti u stanju da upravljate svojim životom.


2.Preuzimanje odgovornosti znači ne kriviti sebe.


3.Preuzimanje odgovornosti znači biti svestan toga gde i kada niste preuzeli odgovornost, tako da konačno možete da unesete promene u svoj život.


Ljutnja, uznemirenost, okrivljavanje drugih, bol, osvetoljubivost, rasejanost, samosažaljenje, zavist, bespomoćnost, nestrpljenje, neraspoloženost, zamor, zaplašenost, pokušaj upravljanja drugima, opsednutost, zadrtost, neobjektivnost, razočaranost.......Lista nije potpuna. Kada primetite, osetite bilo koje od ovih osećanja ili neka koja nisu na ovom repertoaru osvestite šta ne radite u svom životu. Bićete iznenadjeni koliko je lako odrediti gde ste odbili da preuzmete odgovornost.


4. Preuzeti odgovornost znači izlaziti na kraj sa ,, kritičarem“ u sebi.


5.Preuzeti odgovornost znači biti svestan šta dobijate kada ste zaglavljeni.


6.Preuzeti odgovornost znači shvatiti šta želite i raditi na tome.


7.Preuzeti odgovornost znači biti svestan mnoštva izbora koje imate u bilo kojoj datoj situaciji.

Neki od načina koji mogu da vam pomognu da povratite moć

1.Izbegavajte da bacate krivicu na neku spoljašnju silu za loša iskustva u životu. Ništa izvan vas samih ne može upravljati vašim mislima ili akcijama.


2.Izbegavajte da krivite sebe što vam nešto ne ide od ruke.Činite najbolje što možete.


3.Budite svesni gde i kada igrate ulogu žrtve.


4.Osvestite ,,kritičara“ u sebi.

5.Istražite šta dobijate bivajući ,,zaglavljeni“ (na poslu, u vezi...).


6.Odlučite šta želite u životu i radite na tome da to postignete.


7.Budite svesni da imate mnogo izbora, kako u akcijama, tako i u osećanjima.


Odaberite put koji doprinosi vašem napretku i čini da budete u miru sa sobom i drugima.

Put od bola do moći je proces. Ka ostvarivanju ovog procesa PSIHOTERAPEUT GAPS - a (Geštalt asocijacija za psihoterapiju i savetovanje) sa svojim stručnim timom geštalt savetnika i geštalt psihoterapeuta može vam pomoći.


Vesna Milić, geštalt psihoterapeut

714 views0 comments
bottom of page